Ukrasi u domu

Dobra slika je uvek skupa, jedinstvena, stvorena u trenutku nadahnuća…
 
 
Za mnoge je slika na zidu najlepši ukras doma koji, za razliku od cveća, veoma mnogo obavezuje. Za izbor slike nisu dovoljni samo pozitivni afiniteti prema umetnosti, već i određeni potencijal kućnog budžeta. Dobra slika je skupa, jedinstvena, neponovljiva, originalna, stvorena u trenutku nadahnuća umetnika.

Podrazumeva se da je ovakva slika na zidu nepresušno vrelo inspiracije, maštanja i zadovoljstva za onog ko ume da je doživi svojim čulima.

I nije svejedno kako je slika postavljena. Nakrivljena slika na zidu ružno izgleda. Jednostavno je možete ispraviti ako ugurate u okvir jedan bakarni novčić i to na onoj strani slike koja štrči uvis. I problem je rešen.

Ako neka slika u vašem stanu stoji nakoso, evo kako ćete je “izravnati“. Na suprotni ugao slika od onog na koju se stranu slika nakosila, nalepite sa strane tanku gumicu za brisanje. Gumica mora biti taman toliko debela koliko slika odstoji od zida kako bi se gotovo zalepila za zid. Gumica neće uprljati zid, trajna je, a uz to vaša slika će konačno visiti kako treba.

Svetlost nam pomaže da uživamo u lepoti umetničkih predmeta pa i slike. Ako imate slike, čiju vrednost želite da istaknete, obezbedite im specijalno osvetljenje koje će služiti samo u “njihovu čast“. Na taj način možete da istaknete jednu ili više slika pa i čitav zid, ako ste na njemu formirali svoju malu galeriju.

Za jednu sliku biće vam dovoljan jedan manji reflektor, za grupu slika odaberite plafonski priključak sa nizom reflektora koji imaju fleksibilne zglobove za podešavanje smera osvetljenja. Tako će vaše slike biti obogaćene lepim osvetljenjem.

Drvene okvire za slike koje su izgubile sjaj možete “restaurirati“ za nekoliko minuta. Mekom krpom nanesite na okvire kremu za cipele neutralne boje ili vazelin. Pustite da drvo upije kremu, a zatim čistom krpom uklonite višak kreme. Ne samo što će se drvo oporaviti, nego će se vaši okviti sijati kao novi.

“Pozlaćeni“ ramovi, kao i pozlaćeni starinski lusteri su osetljivi. Vremenom na ovakvim ramovima i lusterima pojavljuju se mrlje koje se ne mogu skinuti čistom krpom. Kvašenje vodom može da bude štetno, a nikako da skine mrlje.

Mrlje s ovakvih ramova najbolje će se skinuti ako se oni istrljaju komadićem vate naropljenim u rastvor 50% alkohola i hladne vode, a zatim dobro izbrišu suvom krpom.

Na takav način skidaju se i mrlje od muva koje se vrlo često mogu videti na ovoj vrsti ramova.

 

* Ovaj tekst je informativnog karaktera i njegova namena je da vam objasni kako da sami uradite ono što vam je potrebno. Kolibica.com ne pruža usluge vezane za izradu/preradu predmeta pomenutih u tekstu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *