Šareni predmeti od drveta

Preuzeto iz časopisa SAM

Vaze koje vidite na slici samo su dve od mnogih mogućnosti da predmetima od drveta udahnete život njegovim vlastitim prirodnim bojama. Tonovi i teksure koje nikakvo bojenje ne može oponašati i nadmašiti, postižu se lepljenjem različitih vrsta drveta koje se kasnije obradom pojavljuju u raznim harmoničnim šarama. Šta ćete izraditi, zavisi od vaše dovitljivosti i potreba. Kako – na to ćete odgovor dobiti proučivši ove crteže. Princip je u osnovi uvek isti kao što ostaje nepromenjena i potreba za pažljivim izborom drveta koje treba biti podjednako suvo, dobro obrađeno i slepljeno. Inače će oštrica dleta ili blanjalice otkriti neslepljene džepove, neravnine i nakupine lepka.
 

Sareni-predmeti-od-drveta-004

● Četiri daščice slepimo drvofiksom, tako da u sredini ostane otvor 40x40mm

● Na ovu osnovu dalje lepimo dva ili više slojeva tamnog orahovog furnira, koji kada se lakira postaje skoro crn. Na furnir se lepe daščice pri čemu valja paziti da površina po kojoj lepimo furnir i daščice bude glatka i ravna, neizvitoperena jer u suprotnom spoj neće biti dobar i pri kasnijoj obradi izgledaće kao pukotina.

● Na isti način lepimo sledeći red dasciča. Daščica dalje lepimo do željene širine tako da komad bude četvrtastog preseka.

Sareni-predmeti-od-drveta-002 ● Kroz otvor pripremljen osnove provučemo tesno obrađenu hrastovu letvu 40x40mm potrebne dužine.

● Ovako pripremljen komad obradimo do željenog oblika. Obrusimo vazu finim staklenim papirom i odmah lakiramo da je ne zapriljamo pri daljoj obradi.

Sareni-predmeti-od-drveta-003
U otvoru na donjoj strani zalepimo drveni čep veličine 40x40x50mm. Time smo pripremili prostor za postavljanje staklene kutijice.

● Od staklene ploče izrežemo dva komada 38x200x3mm, i dva dimenzija 30x200x3mm te jedan 38x38x3mm.

● Slepimo ih brusilicom 3, silidromom Si ili silikonskim kitom, u staklenu posudu veličine 38x38x204. Nakon 24 sata proverimo da li menzura negde propušta vodu, a onda je postavimo u pripremljeni otvor vaze.

● Drvene letvice preseka 5x5mm sprečavaju ispadanje staklene posudice (crtež 3)

Sareni-predmeti-od-drveta-001
● Nanošenjem još tri do četiri sloja laka ova je vaza pripremljena za vodu i cveće. Da nebismo oštetili podlogu na dno vaze zalepićemo tkaninu, najbolje tanki  pust.
Pripremila: Ana Jovanović

* Ovaj tekst je informativnog karaktera i njegova namena je da vam objasni kako da sami uradite ono što vam je potrebno. Kolibica.com ne pruža usluge vezane za izradu/preradu predmeta pomenutih u tekstu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *