Kućne majstorije

Sve što ste mislili da možete sami da napravite ili popravite u vašoj kući ili stanu, čak i ono što mislite da ne možete…  Detaljna objašnjenja raznih kućnih majstorija čekaju vas u ovoj kategoriji.

 

Prerada krzna i štavljenje kože
kucne-majstorije Štavljenje nije izrazito zadatak hemičara, ali je nešto slično. Za preradu krzna može se koristiti koža od mnogih malih životinja, ali je najčešće u upotrebi koža od pitomog i divljeg zeca.
Za preradu krzna odgovara samo koža zimi zaklanog zeca. Letnja krzna se koriste samo u industriji šešira.
poprecna-linija-02
Hemijsko poliranje
kucne-majstorije Suština hemijskog poliranja je u odstranjivanju silnih neravnina i rapavosti sa metalnih površina i dovođenje tih površina do ogledalastog sjaja. Poliranje se vrši u specijalnim »kupatilima«.
Veoma je značajan sastav i koncentracija tih kupatila, jer se,ako se ovome ne posveti pažnja,mogu posticići suprotni efekti.Za poliranje se koriste sumporna,fosforna kiselina i razne soli teških metala kao katalizatori.
poprecna-linija-02
Prevlačenje metala
kucne-majstorije Posle odstranjivanja oksidnog i masnog sloja predmcti se stavljaju u prvu kupku u toku od 4-5 minuta – uz stalno mešanje – zatim se peru i suše. Isti postupak se izvodi i u drugoj kupki. Proces niklovanja je istovetan. Sve radnje treba izvoditi u gumenim rukavicama, sa zaštitnim naočarima, jer navedene hemikalije su veoma opasne…
poprecna-linija-02
Pozlaćivanje
kucne-majstorije Među predmetima koji se sa uspehom mogu obnoviti ubrajaju se i antikviteti. Restaruratorski je posao toliko napredovao da više ne predstavlja problem ni verna obnova čipkasto izrezbarenog drveta ili ukrasenih šara izvedenih bojom i zlatom na drvetu. Naravno, baš sve se ne može, zbog nedostataka iskustva i alata, preporučiti kućnim majstorima, ali neke jednostavnije zahvate neće biti teško izvesti.
poprecna-linija-02
Ukrasi u domu
kucne-majstorije Za mnoge je slika na zidu najlepši ukras doma koji, za razliku od cveća, veoma mnogo obavezuje. Za izbor slike nisu dovoljni samo pozitivni afiniteti prema umetnosti, već i određeni potencijal kućnog budžeta. Dobra slika je skupa, jedinstvena, neponovljiva, originalna, stvorena u trenutku nadahnuća umetnika.
poprecna-linija-02
Izrada akvarijuma
kucne-majstorije Akvarijum koji predlažemo da napravite sami je napravljen u sada već uobičajenom stilu – bez okvira, lepljen specijalnim silikonskim lepkom. Prvo prilazimo izradi postolja za akvarijum koje ćemo napraviti prema donjoj skici od iverice debljine 18 mm. Postolje mora biti dobro zalepljeno i učvršćeno, kako bi kasnije moglo izdržati težinu akvarijuma, koja uglavnom prelazi 100 kg.
poprecna-linija-02
Farbanje stakla
kucne-majstorije Rešenje koje vam nudimo staro je stotinu godina. Graditelji crkava upotrebljavali su obojena stakla kako bi unutrašnjost svetilišta odvojili od spoljneg sveta. Stvarali su svetlosni efekat kojima se i danas divimo. Slično možete uraditi i vi. Oslikajte pojedine prozore svoga stana. Tako ćete delimično ublažiti prodor bezlične okoline u svoj životni prostor i omogućiti pristup devnom svetlu, koje će zauzvrat oživeti ambijent, stvarajući intimnije osvetljenje koje će se menjati u zavisnosti od doba dana, vremesnkim prilikama itd. Motiva ima na pretek: možete slikati sve od naive do apstrakcije, prema sklonostima i umećima.
poprecna-linija-02
Izrada fenjera
kucne-majstorije Predlažemo vam da izradite nešto lepo, korisno i jeftino – dve vrste fenjera. Prvi će osim lepog izgleda biti i koristan: osvetljavaće ulaz u kuću, verandu ili balkon. Drugi, koji smo pronašli na bakinom tavanu, treba doterati i „elektrificirati“ pa ćemo dobiti praktičnu sobnu lampu.
poprecna-linija-02
Stalak za slikare – štafelaj
kucne-majstorije Slikarski stalak je vrlo jednostavne konstrukcije, a opet projektovan tako da odgovara svim potrebama pri slikanju. Štafelaj je poprilično veliki i solidnih proseka- težina je potrebna zbog stabilnosti pri radu. Možda ćete se odlučiti da sami odradite gredice, a možete ih naručiti i u stolarskoj radionici. U svakom slučaju drvo (bukovina ili hrastovina) moraju biti suvi, po mogućnosti bez čvorova.
poprecna-linija-02
Šareni predmeti od drveta
kucne-majstorije Vaze koje vidite na slici samo su dve od mnogih mogućnosti da predmetima od drveta udahnete život njegovim vlastitim prirodnim bojama. Tonovi i teksure koje nikakvo bojenje ne može oponašati i nadmašiti, postižu se lepljenjem različitih vrsta drveta koje se kasnije obradom pojavljuju u raznim harmoničnim šarama. Šta ćete izraditi, zavisi od vaše dovitljivosti i potreba. Kako – na to ćete odgovor dobiti proučivši ove crteže.
poprecna-linija-02

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *