Kako napraviti akvarijum

 

Preuzeto iz Časopisa SAM
 
Akvarijum koji predlažemo da napravite sami je napravljen u sada već uobičajenom stilu – bez okvira, lepljen specijalnim silikonskim lepkom. Prvo prilazimo izradi postolja za akvarijum koje ćemo napraviti prema donjoj skici od iverice debljine 18 mm. Postolje mora biti dobro zalepljeno i učvršćeno, kako bi kasnije moglo izdržati težinu akvarijuma, koja uglavnom prelazi 100 kg.

Najpre izrađujemo okvir, pa onda unutrašnja pojačanja zalepimo unakrsno. Pod (dno) akvarijuma leži na unutrašnjim pojačanjima. Oblik postolja prikazan je na slici, a dimenzije bi trebalo prilagoditi budućem akvarijumu.

Stakla, od kojih ćemo napraviti stranice i dno akvarijuma, moraju biti TAČNO izrezana i brušena po rubovima kako bi dobro prijanjala. Preporučujemo da taj deo posla prepustite staklorscu. Važno je da staklo bude dovoljno debelo, kako bi izdržalo pritisak i sprečilo eventualno pucanje i poplavu. Kada, prema uputstvima u donjem foto-stripu, napravite akvarijum, obratite pažnju na nekoliko faktora kako bi osigurali preko potrebne uslove za život ribica i biljaka.

 
Akvarijum-za-ribice-izgradnja-001 Akvarijum-za-ribice-izgradnja-002 Akvarijum-za-ribice-izgradnja-003 Akvarijum-za-ribice-izgradnja-004
1. Za gradnju akvarijuma su potrebne ove količine stakla: za bočne strane 48,6 x 50 cm, za pod i prednji deo 50 x 50 cm, i za poklopac 48,6 x 27 cm. 2. Od kartonske lepenke izrezati osam traka dužine desetak cm i širine 2 – 3 cm. 3. Na ravnu površinu postaviti staklo, predviđeno za dno akvarijuma. Na staklo položiti trake kartona kao na slici. 4. Dobili smo osnovicu akvarijuma- postavimo sve stranice i privremeno ih učvrstimo širokom lepljivom trakom.
Akvarijum-za-ribice-izgradnja-005 Akvarijum-za-ribice-izgradnja-006 Akvarijum-za-ribice-izgradnja-008 Akvarijum-za-ribice-izgradnja-008
5. Pri spajanju stakala lepljivu traku ćete malo popustiti kako bi napravili procep u koji ćete staviti silikonski lepak. 6. Na isti način silikonski lepak nanosimo i između ostalih stranica akvarijuma. 7. Ovlaženim prstom prelazimo preko lepljive trake na uglovima tako da između njih ostane mali razmak. 8. Kada je lepak već nanesen između svih stranica, izvucite kartonske podmetače tako da unutar stranica budu još samo jedan cm.
Akvarijum-za-ribice-izgradnja-009 Akvarijum-za-ribice-izgradnja-010 Akvarijum-za-ribice-izgradnja-011 Akvarijum-za-ribice-izgradnja-012
9. Ponovite postupak lepljenja, ali sada između stranica i dna akvarijuma. Nakon toga uklonite kartonske trake i stranice će prileći na pod. 10. Lepljivom trakom na unutrašnje strane akvarijuma pričvrstite drvene letvice koje će služiti kao privremeni potpornici nalepljenim stranicama. 11.  Nosače postavimo  na drvene letvice i pričvrstimo ih silikonskim lepkom za stranice akvarijuma. Služe kao podloga poklopcu. 12. Oko gornjeg ruba akvarijuma zalepite pojas samolepljivih tapeta koje su vodootporne i prekriće elemente za osvetljenje i nosače.

U akvarijum izrađen BAREM DVA DANA ranije, polako uliti blago zagrejanu vodu. Budući da je lepak otrovan, tako napunjen akvarijum ostaviti nekoliko dana, nakon čega ćemo ispustiti vodu i dobro ga istrljati solju, a zatim oprati. Šljunak veličine zrna graška, po mogućnosti kvarcni, dobro isperite u nekoliko voda i stavite na dno akvarijuma, tako da se sa strane sa koje ćemo gledati akvarijum bude sasvim malo šljunka i da se sloj podiže prema zadnjem kraju tako da na zadnjoj strani iznosi 10 – 15 cm. Iako ćete u gotovo svoj literaturi naći uputstva da se u akvarijum stavlja pesak, glina i treset, preporučujemo Vam da to ne činite. Nakon što stavite šljunak, polako dolivajte vodu tako što na šljunak položite ruku i na nju posipate mlaz vode.

Akvarijum-za-ribice-izgradnja-postolje-1 Za rad akvarijuma su potrebni grejač sa termostatom (otprilike 100 W), termometar, aparat za filtriranje (po mogućnosti sa uređajem za dovod vazduha, jer tada vam neće biti potrebna pumpa), pumpa za vazduh sa priborom, zatim elementi za osvetljenje (instalacija uređaja je prikazana na donjoj slici).
Akvarijum-za-ribice-izgradnja-postolje-2 Ukoliko želimo, možemo postaviti i neki prikladni predmet, kao što je drvo, kamen ili slično. Sada nalijemo vodu do kraja, postavimo grejač sa termostatom, filter, uključimo pumpu, upalimo svetlo i čekamo deset do petnaest dana da ispari hlor iz vode kako bismo termostatom namestili optimalnu tempraturu (oko 25 oC) i da se akvarijum “smiri“.
Akvarijum-za-ribice-kompletan Smestimo li akvarijum u neki mračni ugao, on će zasjati novom lepotom i svetlošću, a ujedno ćemo imati manje neprilika sa vodom. Ukoliko nemate strpljenja da čekamo 10 – 15, pričekajte makar 2 – 3 dana i za početak akvarijum nastanite dvema veoma otpornim vrstama riba – preporučujemo popularnu zebicu (Bramidanio rerio) i gupyja (Labistes retikulatus), i to samo s nekoliko komada, jer ćete verovatno imati gubitaka zbog preteranog nastanjivanja. Pokušajte da svaku ribicu i biljku upamtite po njenom latinskom nazivu, jer nisu u pitanju naše autohtone vrste.

* Ovaj tekst je informativnog karaktera i njegova namena je da vam objasni kako da sami uradite ono što vam je potrebno. Kolibica.com ne pruža usluge vezane za izradu/preradu predmeta pomenutih u tekstu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *