Izrada fenjera

 Preuzeto iz časopisa SAM

Predlažemo vam da izradite nešto lepo, korisno i jeftino – dve vrste fenjera. Prvi će osim lepog izgleda biti i koristan: osvetljavaće ulaz u kuću, verandu ili balkon. Drugi, koji smo pronašli na bakinom tavanu, treba doterati i „elektrificirati“ pa ćemo dobiti praktičnu sobnu lampu.

Materijal za izradu lako ćemo pronaći u otpadu svake limarske radionice. Samo treba kupiti elektroinstalacioni materijal i staklo. Od alata su potrebne makaze za lim, električna lemilica veće snage (100-200W), bušilica, kombinovana klešta i manji šrafciger.

Popis delova

R.br. Naziv materijala Komada
1. Gornji okvir od gvožđa debljine 0.5-1mm 1
2. Donji okvir od gvožđa debljine 0.5-1mm 1
3. Ugaoni elementi od gvožđa debljine 0.5-1mm 4
4. Ukrasne žice od gvožđa Ø 3-5mm 1
5. “Kapa“ od gvožđa debljine 0.5-1mm 2
6. Kuka od gvožđane žice Ø 3-5mm 1
7. Nosač grla sijalice od gvožđa debljine 0.5-1mm 1
8. Grlo za sijalicu, keramičko, E27 1
9. Sijalica 100W 1
10. Šraf za grlo prema navoju grla 1
11. Spojni savitljivi vodovi, s PVC izolacijom preseka 1,5mm 2
12. Lanac od gvožđa 1
 
 
Najpre je potrebno izraditi kostur od gvožđa. Može se upotrebiti pocinkovani lim debljine 0.5mm ili crni lim debljine 1mm, a takođe i bakarni lim.

Za gornji i donji okvir (1) i (2) izrežu se trake koje se saviju na mestima označenim isprekitadnim linijama. Na jednoj strani trake se zarežu kako je označeno „a“. Tako dobijeni „jezičci“ služiće za učvršćivanje stakla. Na gornjem okviru (1) pored „jezičara“ „a“ zareže se okvir na još četiri mesta tako da se dobiju „jezičci“  „b“ na koje se lemi kapa (5). Oba  okvira povezuju se sa četiri kutnika (3). Sve spojeve treba zalemiti.

Pre postavljanja kape- krovića montira se električni deo. Na gornji okvir lemi se nosač grla (7) kao što je prikazano na sklopnom nacrtu. Pre toga na nosač ćemo učvrstiti grlo za sijalicu (8) pomoću male cevčice s narezom 10 (vidi detalj A). Umesto prikazanog može se koristiti i neko drugo prikladno učvršćenje, što zavisi od upotrebljenog grlu za sijalicu.

Kapa (5) se izrađuje od dva lima koji se međusobno zaleme. Nakon savijanja svake polovice krova mesto spoja ne lemi se preklopom (neestetski) već stično. Izrežu se ve trake 10x125mm koje dolaze sa unutrašnje strane spoja i lemom spajaju obe polovine kape. Na vrhu krovića lemi se kuka (6)- može se izraditi od eksera. Pored kuke izbuši se otvor Ø 5mm za prolaz eletričnog voda (11). Estetski izgled i dodatno učvršćavanje okvira postiže se lemljenjem ukrasa (4).

Mesta spoja potrebno je doterati finim turpijanjem, turpijom za metal ili brusnim papirom. Potom se metalni delovi boje, prvo temeljnom (zaštitnom) bojom a zatim npr. crnim lakom.

Kroz gornji okvir ubace se četiri ukrasna stakla npr. mozaik staklo u boji (žuto, zeleno….) a možete primeniti i  nas predlog sa stranice umesto sivila boja (ili ubaci ti kako ce se zvati ta stranica). Stakla se od pomicanja osiguravaju savijanjem jezičaka „a“ na gornjem i donjem okviru (vidi detalj B).

Na kraju, preostaje još lemljenje kape na četiri jezička „b“, fenjer zakačite pomoću manjeg lančića (12) i spajanje na postojeću električnu instalaciju.

Dimenzije fenjera date na crtežu ispod, naravno da nisu obavezne. Veličinu fenjera određujete sami prema potrebi.

Fenjer-mali
 
Pripremila: Ana Jovanović

* Ovaj tekst je informativnog karaktera i njegova namena je da vam objasni kako da sami uradite ono što vam je potrebno. Kolibica.com ne pruža usluge vezane za izradu/preradu predmeta pomenutih u tekstu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *