Paideia

PAIDEIA je privatna izdavačka kuća, zasnovana na nekoj vrsti porodičnog vlasništva. U njoj radi samo nekoliko stalno zaposlenih, ali je na mnogobrojnim projektima angažovan veliki broj spoljnih saradnika i institucija /pisci, prevodioci, štampari, distributeri, biblioteke, knjižare, mas mediji/ od kojih zavisi opstanak svakog izdavača. Osnovno poslovno pravilo je da sve što zaradimo na knjigama ponovo uložimo u proizvodnju knjiga.

PAIDEIA kao preduzeće za audiovizuelne medije je osnovana krajem 1991. godine. Izdavačku delatnost otpočela je objavljivanjem knjige Pisati Margerit Diras, oktobra 1994. godine. Sledeće godine objavljeno je 5 naslova, a onda je proizvodnja uvećavana (sa povremenim oscilacijama) aritmetičkom progresijom – tako da smo do danas objavili blizu 400 naslova iz različitih oblasti /filozofija, književnost, istoriografija, medicina, leksikografija/ u ukupnom tiražu od preko milion primeraka.

Mnoga naša izdanja dobila su značajna stručna priznanja /pre svega nagradu Miloš Đurić za prevod /, s jedne strane, i proglašavana najprodavanijim ili najčitanijim knjigama u bibliotekama u našoj zemlji, s druge strane.

 
reziserske-stolice-paideia-02 reziserske-stolice-paideia-03