Farbanje stakla

Preuzeto iz časopisa SAM
Rešenje koje vam nudimo staro je stotinu godina. Graditelji crkava upotrebljavali su obojena stakla kako bi unutrašnjost svetilišta odvojili od spoljneg sveta. Stvarali su svetlosni efekat kojima se i danas divimo. Slično možete uraditi i vi. Oslikajte pojedine prozore svoga stana. Tako ćete delimično ublažiti prodor bezlične okoline u svoj životni prostor i omogućiti pristup devnom svetlu, koje će zauzvrat oživeti ambijent, stvarajući intimnije osvetljenje koje će se menjati u zavisnosti od doba dana, vremesnkim prilikama itd. Motiva ima na pretek: možete slikati sve od naive do apstrakcije, prema sklonostima i umećima.
 
Materijal

-transparentne boje za staklo,
-boja za izvlačenje kontura ( u tubi),
-četkice ili sunđer i sličan pribor za nanošenje boje.
-aceton

U foto-stripu objašnjavamo kako ćete upotrebiti boje. Osim prozora, ovim se bojama mogu oslikati i boce, obodi za lampe, sijalice… Boje su otporne na toplotu, ne blede na suncu, peru se vodom a skidaju acetonom.
Ružnu sliku zamenićemo lepšom i dobiti zanimljive svetlosne efekte.

 
 
Farbanje-stakla-002 Motiv koji želimo preneti na staklo možemo izmisliti ili  precrtati sa nekog „predloška“. Mi smo se poslužili motivima doba bečke secesije.  Najpre motiv nacrtamo na papir u srezmeri 1:1 i pričvrtimo za staklo. Crtanje počinjemo nanošenjem boje za izvlačenje kontura, koju istiskujemo direktno iz tube. Boja je reljevna, tako da se transparentna boja neće cediti. Ukoliko pogrešimo, boju najpre uklnimo komadom tkanine,  a zatim staklo očistiti acetonom i izvući konture pa ispunjavati  ploha bojom.
Farbanje-stakla-003 Osim četkicom, boju možemo nanositi i sunđerom. Boja je nanešena i slika gotova, a naš je ambijent postao ugodniji. Pedlog za prozor iznad vrata: pri izboru prozora koje ćemo oslikati, ne zaboravite na prozore iznad vrata. No, nemojte preterivati, jer nam je nešto svetla ipak potrebno.
Farbanje-stakla-004 Predlog i za sijalicu: na „balon“ sijalice nanesite više različitih boja. Sijalica će tako zaista zračiti bojama, a osvetljenje će biti zanimljivije.
Predlog za staklene flaše i tegle: postupak je isti, prvo nanosimo konture, koje zatim ispunimo bojom i nov dekorativni predmet u vašem stanu je gotov.

Farbanje-stakla-006

 
 
Pripremila: Ana Jovanović

* Ovaj tekst je informativnog karaktera i njegova namena je da vam objasni kako da sami uradite ono što vam je potrebno. Kolibica.com ne pruža usluge vezane za izradu/preradu predmeta pomenutih u tekstu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *