Drveni podovi

Podovi od masiva

Činjenica je da bi kada kupujete materijal za drvene podove trebalo da mislite o tome da je to proizvod koji ima izuzetnu lepotu i trajnost. Ostali pozitivni aspekti drvenih podova su: pristupačnost, jednostavno održavanje, ekološki proizvod, veoma su zdravi za vas, a postoji i veliki izbor vrsta drveta i dezena drvenih podova.

 
drveni-podovi-postavljanje

Drveni podovi su veoma pristupačni. Oni stvaraju novu vrednost vašeg doma, a ovome bi trebalo dodati i to da je njihov vek trajanja veoma dug i održavanje vrlo jednostavno. Podovi od punog drveta su jedan od najtraženijih proizvoda na tržištu, bilo da je reč o renoviranju i adaptaciji ili gradnji novih objekata.

Jednostavni za održavanje: Rutinsko održavanje drvenih podova je nešto više od običnog brisanja i usisavanja. Trebalo bi proveravati da li su dobro zaštićeni od vlage i da li na njima potoje ogrebotine od pomeranja teškog nameštaja. Preventiva za ogrebotine su svakako razne vrste prostirki, kao i podmetači ispod težeg nameštaja. Za pravilno održavanje drvenih podova, trebalo bi koristiti sredstva proverenih proizvođača, jer korišćenje loših sredstava za održavanje može naneti štetu podu.

Ekologija: Za razliku od većine podnih obloga, drveni podovi dolaze iz prirodnih, održivih resursa. Davno je prošlo vreme kada se zbog rezanog drveta malo mislilo na posledice po šume. Danas je većina drveta izrezana iz šuma kojima se pažljivo upravlja, kako bi se osigurao kontinuitet u održavanju resursa u budućnosti. Prema statističkim podacima, Srbija održava pokrivenost šumom u dovoljnoj meri, a postoje i planovi za nova pošumljavanja.

drveni-podovi

Zdravlje: Kvalitet vazduha u zatvorenim prostorijama je jedna od najvećih pretnji po ljudsko zdravlje. Instalirani u kući ili u nekom drugom prostoru gde se provodi dosta vremena, drveni podovi će doprineti zdravijem ambijentu. Tvrda površina drvenih podova takođe pomaže manjem taloženju štetnih materija, kao što su npr. pesticidi, koji se više talože na veštačkim podlogama. Ta osobina stvara bolji kvalitet vazduha koji naročito pogoduje osobama koje imaju alergije, jer se na drvenim podovima ne akumuliraju grinje i plesni. Trebalo bi napomenuti i to da neki veštački materijali koji se koriste za podove ispuštaju, u manjoj ili većoj meri, određene toksine koji su opasni po zdravlje, a nastaju od sintetičkih materijala od kojih su ti podovi napravljeni. Drveni podovi ne ispuštaju ovakve materije, štaviše, oni u velikoj meri smanjuju nivo toksina koji bi se mogao nataložiti u prostoriji.

Izbor i raznolikost: Sa današnjim napretkom tehnologije, mogu se naći razne veličine, stilovi, boje i načini završne obrade drvenih podova. Postoji veliki izbor brodskih podova, drvenih patosa i parketa, ali je za svaku pohvalu to što ovako opremljen dom ili poslovni prostor može biti vrlo dugotrajan.